Saya siarkan iklan nuffnang!

Monday, June 8, 2015

Sukan Tadika Graduan Kecil 2015

Bismillahirrahnirrahim & assalammualaikum..

Rasenya dah berbulan tak update blog. Mood dah kelaut. Tapi entri ni mama paksakan diri (kes terlebih malas huhuhu ) untuk tulis. Sebab bukan selalu ada sukan ni. Lagi pun tahun ni Syaurah dan Syahmi pergi ke tadika yg sama, Graduan Kecil, Taman Sutera. Tahun depan akak kita ni dah nak masuk darjah satu.

Tahun lepas sukan TGK ni berlangsung sekerat jalan je. Sempat tengok perbarisan dan aerobik je. Hujan turun selebat2 nya, memang tak kasik chance nak reda. Alhamdulillah tahun ni dapat tgk sampai abis, biar pun panas terik. Kali ni akak kita dapat join special group , kiranya gabungan kesemua TGK ketika perbarisan dan senam robik. Kira lain sikit dari segi pakaian dan kedudukan ketika persembahan. Yang ni pun dok hari2 cerita kat mama aksi2 special group.



Yang dirisaukan sebenarnya adalah si abang kita, syahmi. Cikgu dia siap report yg syahmi taknak dengar arahan bila cikgu suruh bersenam. Ikut mood dia. Kalau buat pon sekejap je, lepas tu mengadu penat. siap inform kat mama ngan abah, cikgu suruh beli kasut sukan. Hari2 dok ulang. Mama belikan jugak, nak support la dua beradik ni ( kira merangkap kasut raya ye anak2) Nasib baik ketika hati kejadian mood dia ok. Tapi perasan jugak cikgu dok tolak dia suruh jalan masa perbarisan sbb mata ngan tangan sama naik dok melambai.

Gambar2 semua ihsan mr opel sbb mama sibuk nak jaga atlit yg paling kecik. Berpeluh2 sampai bukak baju. Tak reti nak diam langsung. Syaurah ngan syahmi masing2 join 2 acara. Memang rezeki tahun ni, keseluruhan rumah syaurah ( kuning) dapat no 1 & rumah syahmi (merah) no 2. Dapat la hadiah medal ngan mainan.





Elok2 je abis ambik hadiah, kitaorg terus ke pulau aman, ada jemputan kenduri kawan mr opel. Datang pakai tshirt masam je. Kalau balik rumah, mmg tak pegi la jawabnya. First time dapat jejak kaki ke sini bagi mama dan anak2. Abah korang dah berkali2 dah ye, sbb ada kontrak bawak student kursus kat sini.


first time syafiah dapat naik bot



Balik kenduri sempat beli souveneir kat jeti sorang satu. Sampai rumah rase macam nak pengsan, penat sangat. mama, abah, syafiah lena tak ingat dunia tp yg duaorg tu skit pun tak heran sbb masing2 dah lena dlm keter td. Walaupun penat, abah pasti lega sbb lepas ni tak payah basuh baju sukan hari2 dah

posted from Bloggeroid

Tuesday, August 12, 2014

Check no 3

Balik rumah, bukak post box...yessss dah sampai Alhamdulillah



Lama jugak nk cukupkan point. Selalu xsempat nk jawab survey..pembakar semangat nih!!

posted from Bloggeroid

Tuesday, March 4, 2014

Rumah kami: kabinet dapur & tv

Assalammualaikum. .

Masih lagi cerita pasal rumah..benda paling best bila nak masuk rumah dah tentunya kabinet dapur @ kc. Walaupun dapur ku sempit, tetap gak nak buat. Memula sekali kitaorg deal dgn company mykitchen. Wakilnya datang rumah ambik ukuran tapi bila mintak tabletop konkrit diorang tak buat, hanya ada solid, granite dan seangkatan dengannya. Lepas ambik ukuran tu dia janji nsk bagi quotation, sampai ke sudah tak dapat. Agaknya bila kitaorg cakap bajet kecik je, terus takmo layan....

Last2 kitaorang terus deal dgn dyna kitchen kat area sg dua jugak kedainya. Senang deal terus dgn owner dia Mr Tan, orang lama dan banyak pengalaman. Mr Tan janji untuk cuba siapkan table top sebelum raya cina, alih2, siap semuanya sekali sebelum dia cuti. Salute la kat uncle ni. Antara progres kabinet kitaorg..


Sebelum ni punya la google sana2 sini nak pilih kaler kabinet macam2..alih2 hitam kelabu jugak yg menjadi pujaan hati.
Bila dah siap..


Belah kiri tepi dinding tempat letak petiais. Ingat nak buat ssmpai atas, tapi terlebih bajet la plak.

belah kiri bahagian dapur mama request tall unit untuk letak oven & microwave... ( walaupun microwave idaman takdak bajet nk beli)

Last skali kita org punya kabinet tv


Simple jek, tapi boleh la nak bagi ruang tamu nampak luas sket.

Apa2 pun memang puas hati la dgn servis dynakitchen ni. Harap2 kalau ada duit turun dari langit boleh pasang kabinet baju plak ; )

posted from Bloggeroid

Sunday, March 2, 2014

Rumah Kami : Grill & wiring

Bismillah...

Saja nak update pasal rumah, untuk tujuan rekod je. Benda kedua yg kitaorang buat kat rumah lepas tinted ialah wiring dan grill. Pemaju memang dah sediakan wiring tapi yang asas je la. Kita terpaksa tambah point untuk lampu kat bilik2 dan point 13A untuk setiap ruang terutamanya dapur dan backyard. Wireman kitaorg adalah adik kpd kawan adik Mr opel. Tapi Mr opel mmg dah kenal lama diorang. Jadi takde la risau nak upah diorang.

Hajat di hati nak pasang plaster ceiling, tapi memikirkan beberapa kesan negatifnya kami laki bini sepakat taknak pasang. Tambahan siling asal rumah (tingkat bawah) agak rendah. Bila Mr opel hulur jari , sikit lagi boleh sentuh kipas. Yerrr laki ku ini tinggi orangnya. Tapi tak tau plak tahun2 yang mendatang kot2 rasa nak pasang kan....

kami pasang sekali wiring untuk 2 unit aircond dan autogate. Sejak duduk rumah sewa mmg teringin nak pasang aircond, tp tuan rumah dah pesan siap2 jangan tebuk2 dinding. Sebagai penyewa yg menurut perintah, kami ikutkan je. Kalau tak jenuh nak kena tampal plaster bagai balik. Yang autogate tu tak tau nak pasang bila. Wiring je dulu, pastu kena tunggu duit tabung penuh baru kita fikirkan semula.

Kami mintak wireman pasang sekali lampu kipas semua. Tak payah nak fikir banyak. Lampu led kami borong kat kedai di jalan raja uda. Tu pon tengok ada promosi dr katalong yg slalu sampai kat rumah. Beli main tunjuk2 je sbb malas nak survey2 kedai lain. Lampu pendafluor Mr opel beli kat kedai hardware depan taman. Sbenarnya mama lebih suka lampu panjang ni sbb lebih terang & tentunya jauh lebih murah. Tapi tu la, excited punya pasal kan....

Kipas ngan aircond kitaorang borong kat kedai tonmooi area bukit mertajam. Memang banyak pilihan. Asalnya nak ambik brand york, tapi tukar dgn fujiaire sbb dia offer warranty lebih lama dan tentunya lebih murah..bajet...bajet. so kitaorg angkat 1hp inverter & 2.5hp biasa punya untuk ruang tamu. Kipas semua brand kdk. Pun main tunjuk2 katalog jugak. Sekali harung, lagi pun time tu cuti dahnak abis, malas nak fikir dah
Antaranya


Lampu kat ruang tamu, kalau bukak cover tu mesti lagi terang

Untuk grill plak, mama pilih warna putih yg melintang tu. Banyak rumah pakai design ni. simple jek. Kitaorang upah kontraktor yang sama untuk grill dan extend belakang. Tapi tu la sebab banyak sangat ambik job, sampai ke hari entry ni ditulis, extend belakang tu masih belum siap sepenuhnya. Bukan extend full pon, naik bata separuh & grill separuh je, bumbung guna awning. Kabinet dapur yg last minute tu pon siap dulu. So gambar grill rumah kami


Kat sliding ada corak skit. Asalnya mintak semua daun, alih2 ada gak bunga terselit. Geram rasenya. Kat tingkap lain takde corak



Gambar backyard dah siap nanti baru upload
posted from Bloggeroid